شبکه همتا به همتا چیست – جلسه یازدهم (+ویدئو)
تفاوت شبکه همتا به همتا (Peer-to-peer) با شبکه مبتنی بر سرور چیست؟
گرهها (Nodes) رایانههای تشکیل دهنده شبکه بلاکچین هستند. به طور سنتی اینترنت دارای ساختار مبتنی بر سرور است؛ با یک سرور در وسط و مشتریان یا کاربرانی که همگی به آن متصل هستند. چیزی شبیه آنچه که در اینجا میبینید.
در این معماری هرکس بخواهد با یک سرویس آنلاین تعامل داشته باشد به همین سرور متصل میشود. در اینجا دو مشکل بزرگ وجود دارد: اولین مشکل این است که پهنای باند درخواست شده از آن سرور بسیار بالاست چون تمام ترافیکها به آن ارسال شده و از همان نیز دریافت میشوند. در اینجا همه گذرگاههایی که برای انتقال داده بین کاربران شبکه وجود دارد استفاده نمیشوند.
دومین مشکل این است که یک نقطه شکست (Single Point of Failure) وجود دارد. به این معنا که اگر سرور دچار اشکال شده یا هک شود، سیستم به عملکرد خود پایان میدهد و مطمئناً در اینجا تمرکز قدرت وجود خواهد داشت. هر کسی که کنترل سرور را در دست بگیرد موفق به کنترل سیستم خواهد شد که لزوماً چیز بدی نیست اما یک ویژگی قابل توجه در این مدل است.
یکی از مدلهای جایگزین برای مدل مبتنی بر سرور، مدل همتا به همتا (Peer-to-peer) است. در این مدل، همه اعضاء به یکدیگر متصل بوده و با هم برابر هستند. به عنوان مثالی از این مدل میتوان شبکه اتریوم، بیتکوین و بیتتورنت را نام برد. در اینجا اطلاعات میتواند به طور آزادانه مابین گرهها جریان داشته باشد که این پدیده باعث بهینهسازی استفاده از پهنای باند موجود میشود.
این سیستم همچنین در برابر شکست اعضای مجزا انعطاف پذیر بوده و نسبت به حملات شبکه نیز انعطافپذیری بیشتری از خود نشان میدهد. مدل همتا به همتا مدلی است که در بلاکچین مورد استفاده قرار میگیرد.
من برای پیوستن به یک بلاکچین نیاز به چه چیزهایی دارم؟
در صورتی که بخواهید به یک بلاکچین اتریوم بپیوندید هیچ ملاحظات خاصی در مورد گره وجود ندارد و فقط باید نرمافزار آن را دانلود کرده و به واسطه آن، رایانه خود را به یک گره تبدیل کنید. اگر بخواهید میتوانید سایر نرمافزار های همتا به همتا را نیز نصب کرده و همه را همزمان اجرا کنید. یکی از مهمترین ویژگیهای شبکههای توزیع شده بلاکچینی، این است که هر کسی میتواند به آنها بپیوندد و جمعی از مردم میتوانند قدرت را به اشتراک بگذارند. سیستمهایی میتوانند توسعه یابند که واقعاً دموکراتیک باشند. شما برای پیوستن به آنها نیاز به مجوز (permission) ندارید مگر اینکه منظور شما، مجوزی مربوط به خود بلاکچین باشد که در این مورد در یکی از دروس بعدی به تفصیل سخن خواهیم گفت. گرهها به منزله دروازهها و خدمتگزاران بلاکچین هستند.
انواع و کارکرد هر یک از گرهها (Nodes) در بلاکچین چیست؟
گرهها سیستمهایی هستند که با یکدیگر ارتباط برقرار کرده، اعتبار بلاکچین را تضمین نموده و نسخههای محلی آن را ذخیره میکنند. انواع مختلفی از گرهها وجود دارد: گرههای کامل (Full Nodes)، کل بلاکچین را ذخیره کرده و هرچیزی و هر تراکنشی را اعتبارسنجی میکنند. گرههای دیگر تحت عنوان گرههای سبک (Light Nodes)، فقط بخشی از بلاکچین را ذخیره میکنند. ماینرها متمایز از گرهها هستند. آنها بلاکچین را ذخیره نمیکنند بلکه اعضایی از شبکه هستند که بلاکها را ایجاد کرده و برای گرههایی که آنها را راستیآزمایی کرده و یا مردود میکنند ارسال مینمایند. هر گره میتواند به عنوان یک ماینر در نظر گرفته شود اما نیازی به ماین یا استخراج کردن نیست. هنگامی که یک گره کامل، یک بلاک معتبر را از ماینر دریافت میکند، آن را در نسخه محلی بلاکچین خود قرار داده و آن بلاک را برای گرههایی که به او متصل هستند به صورت همهپخشی منتشر میکند. سپس آن گرهها نیز اعتبار بلاک مذکور را بررسی کرده و به سایر گرههای متصل به خود ارسال میکنند. به این ترتیب بلاک مورد نظر در سراسر شبکه پخش میشود. این روند برای بلاک بعدی نیز دوباره از نو شروع شده و تکرار میشود.
بدینترتیب ما به پایان مرور فنی خود در خصوص بلاکچین رسیدیم! در بخش بعدی درس، حوزه بررسی خود را فراختر نموده و به بررسی انواع دیگر بلاکچینها و عواملی که آنها را ارتقاء میدهند خواهیم پرداخت.