تاریخچه بلاکچین – جلسه دوم (+ویدئو)
تاریخچه پیدایش بلاکچین
بلاکچین قدمت زیادی ندارد و به اوایل دهه ۱۹۹۰ برمیگردد زمانی که دو فیزیکدان به نامهای Stuart Haber و W. Scott Stornetta، سعی داشتند مشکل بزرگی را حل کنند: اینکه چگونه امنیت گذشته را حفظ کنیم و اطلاعات دیجیتالی را ایمن کرده و در برابر دستکاری مقاوم کنیم؟
این دو محقق در سال ۱۹۹۱ اولین مقاله مشترک خود را در مورد نحوه استفاده از زنجیرههای بلوکی امن شده با رمزنگاری برای حفظ صحت (Integrity) اطلاعات گذشته و امنیت آنها منتشر کردند.
استورات و اسکات در آن زمان هرگز تصور نمیکردند که روزی در آینده، ایده آنها منجر به تولید ارزهای جدید و زیست بوم هایی (Ecosystem) که امروزه شاهد آن هستیم خواهد شد!
در سال ۱۹۹۳ برای اولین بار مفهوم اثبات انجام کار(Proof-Of-Work) برای مقابله با افزایش زیاد اسپمها و سایر سوء استفادهها از شبکه ارائه شد.
چیزی که امروزه بعنوان بلاکچین شناخته میشود اصلاً تا سال ۲۰۰۸ وجود نداشت. در این سال شخص یا گروهی با نام مستعار “ساتوشی ناکاموتو” (Satoshi Nakamoto)، در یک مقاله، بیتکوین را به دنیا معرفی کردند. نام این مقاله «بیتکوین: یک سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا (Peer-to-Peer)» بود. این مقاله جنبههای فنی بلاکچینی را که امروزه بیتکوین نامیده میشود آشکار کرد.
بعضی از مردم فکر میکنند که بیتکوین همان بلاکچین است و این اصطلاحات را میتوان به جای هم به کار برد، در حالی که اینطور نیست.
در سال ۲۰۱۴ اتریوم پا به عرصه گذاشت!
اتریوم فقط یک ارز دیجیتالی یا جایی برای ثبت تراکنشها نیست، بلکه مهمترین نوآوری آن این بود که میتوانست واقعاً رایانش را به مرحله اجرا درآورد.
ماشین مجازی اتریوم Ethereum Virtual Machine) EVM) ، یا کامپیوتر جهانی، امکان ایجاد قراردادهای هوشمند و برنامههایی که روی بلاکچین گسترش مییابند را فراهم میکند. همچنین به توسعه دهندگان اجازه میدهد اپلیکیشن های غیرمتمرکز را روی خود زنجیره توزیع کنند.
در درسهای بعدی در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
در سال ۲۰۱۵، بیتکوین خیلی مورد توجه واقع شد.
و در سال ۲۰۱۶، بلاکچین بعنوان یک گام موفقیتآمیز در صنعت مالی شناخته شد.
در سال ۲۰۱۷، مجله Harvard Business Review، بلاکچین را بعنوان یک فناوری بنیادین تعبیر کرد.
امروزه زیستبومهای بلاکچینی قوی و در حال رشدی وجود دارد که روند حرکت آنها به سمت آینده ای غیرمتمرکز نشانه رفته است.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که غیرمتمرکز شدن چرا اینقدر مورد توجه قرار گرفته است؟ این موضوع را در درس بعدی توضیح خواهیم داد.
بلاکچین و آینده پایگاه دادههای توزیع شده
بلاکچین نسل بعدی پایگاه دادهها را به بشریت ارائه کرده است.
در حال حاضر ما در یک مقطع زمانی هستیم که مشتریان شرکتهای تجاری یا شهروندان دولتها، دادههای دیجیتالی و اطلاعات شخصی خود را در اختیار این شرکتها یا دولتها قرار میدهند. در واقع ما یک محیط خصمانه ایجاد کردهایم که به موجب آن اگر کسی در تجارتی وارد شود، باید تمام اطلاعات شخصی خود را در محیط آنها وارد کند.
در آینده ما برای اولین بار شبکه توری (Mesh) را برای داشتن پایگاه داده و اینترنت ایجاد خواهیم کرد. ما قادر خواهیم بود که بازارهای چند جانبه داشته باشیم که به جای اینکه به افراد واسطهگر پول بدهیم، به نرم افزارها اعتماد خواهیم کرد.
اهمیت دیجیتالی کردن داراییها و قراردادهای هوشمند توسط بلاکچین
دو بخش اصلی متمایز برای ارتقای تکنولوژی مورد نظر وجود دارد: یکی از آنها توانایی دیجیتالی کردن داراییهاست که به زودی نمایندگی دیجیتالی کردن داراییها را خواهیم داشت. یعنی در آینده توکنهایی را عرضه خواهیم کرد که میتوانند چیزهایی از قبیل هزینه، سهام، اوراق قرضه، مشتقات، بیمه نامهها، مجوزهای نرم افزاری، امتیاز کارت اعتباری و بلیطهای کنسرت باشند.
فناوری دیگری که ما داریم به واسطه بلاکچین به سمت آن حرکت میکنیم یعنی «قراردهای هوشمند» در حقیقت نه قرارداد هستند و نه اینکه اساساً هوشمند هستند! بلکه قراردادهای هوشمند، نرمافزارهایی هستند که توانایی توافق کردن را برای انسانها و زمین و کسب و کارها بسیار ساده میکنند.
معتقدیم که این امر ما را مجبور میکند سیستمهای کاری حقوقی ، مالی و اجتماعی را مجددا معماری کنیم.
بسیار عالی .
tnx
خیلی ممنون، عالی بود
سپاس از توجه شما